As Oy Helsingin Ruusunen

The forested site was urbanized during the complementary development of Roihuvuori in the 50´s and 60´s. It is located between Itäväylä and the center of Roihuvuori, less than one kilometer from the Siilitie Metro station. The approximately 4500 m2 plot is part of the residential area and has two separate construction sites with a floor area of 4100 m2 and 1180 m2.
The long, straight buildings and open yards of Roihuvuori have influenced the design of the buildings on this site. All the permitted floor area is placed parallel to the street on the larger of the two sites. The smaller site has not been urbanized in any way, which improves the sites connectivity to both existing and future neighborhoods.
The floor plan is a three-stage slab block, where common spaces are in the basement and on the first floor at yard level. The common spaces on the first floor are in the centre of the building, forming a community square in the courtyard. Parking space is placed underground according to the town plan.
The number of apartments is 67, with an average m2 of 63,2. All flats are equipped with a balcony or a small private yard, and most have their own sauna. Larger apartments are located at the ends of the slab blocks, opening into two or three directions, while smaller ones lie between them facing the courtyard.

LOCATION

Roihuvuorentie 36, Helsinki

CLIENT
Helsinki Housing Production Department

START YEAR
2016

SCOPE
5281 brm²

DESIGNERS
Jyrki Iso-Aho, Ville Kuhmonen, Matti Heikkinen