The renovation of the Museum of central Finland

The museum of central Finland, designed by architect Alvar Aalto, was completed in 1960 in Ruusupuro, Jyväskylä. The building is plastered white and represents Alvar Aaltos white period. The museum consists of an L-shaped building with three floors. The exhibition areas are located in the larger part of the building, while the workspaces, the café, and the lecture rooms are located in the smaller part.

The original entryway -currently located on the third floor- is intimate. The entryway, placed in the inner corner of the building, is adorned with slate tiles and an oak door and opens straight to the old park corridor.

The expansion, completed in 1990, was planned by architectural company Alvar Aalto & Co., and is located on the slope below the old building. Due to this, the entryway was moved down to the marketplace together with Alvar Aalto Museum.

The spaces and functions inside the building will remain virtually unchanged. The most notable rooms in the building are the skylight clad art hall on the top floor, the lecture room with a wooden ceiling alike the one in Viipuri library, as well as the well-preserved café. The largest change is the placement of spaces that need modern construction technology in the machine room underground.

Contaminated parts of the buildings´ structure were removed due to water damage. Afterwards the original structures and surfaces were restored. The renovation was done in collaboration with the Museum Office as well as with Aalto Museum.

 

LOCATION
Jyväskylä

CLIENT
Jyväskylän Tilapalvelu

INITIATED
2017

SCOPE
2775 brm²

DESIGNERS
Jyrki Iso-Aho, Päivi Vaheri