Keski-Suomen Museon Peruskorjaus

Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Keski-Suomen museo valmistui Jyväskylän Ruusupuistoon vuonna 1960. Keski-Suomen museon valkoiseksi rapattu pelkistetty rakennus edustaa Alvar Aallon tuotannon valkoista myöhäiskautta. Museo on kolmikerroksinen L-muotoinen rakennus, jonka suurempaan osaan sijoittuvat näyttelytilat ja pienempään toimistosiipeen työtilat, kahvila ja luentosali.

Alkuperäinen sisäänkäynti –nykyisessä kolmannessa kerroksessa– on intiimi. Rakennuksen sisäkulmaan sijoitettu liuskekivilaatoituksin ja tammiovin detaljoitu sisäänkäynti avautuu vanhalle puistokäytävälle.

Vuonna 1990 valmistunut laajennusosa on Arkkitehtitoimisto Alvar Aallon &Co:n suunnittelema ja sijoittuu rinteeseen vanhan rakennuksen alapuolelle. Muutoksen myötä museon yleisösisäänkäynti siirtyi alas Alvar Aalto -museon kanssa yhteiselle aukiolle.

Tilat ja toiminta rakennuksessa säilytettiin lähes ennallaan. Rakennuksen merkittävimmät sisätilat ovat ylimmän kerroksen avara kattoikkunoiden valaisema taidehalli, luentosali Viipurin kirjastosta muistuttavine puukattoineen sekä kahvila hyvin säilyneine alkuperäisine sisustuksineen. Suurin muutos on nykyaikaisen talotekniikan edellyttämien tilojen sijoittaminen uuteen maanalaiseen konehuoneeseen.

Milloin mahdollista säilyttämään ja kunnostamaan alkuperäiset pinnat ja materiaalit. Kosteusvaurioituneista kerroksellisista rakenteista poistettiin vaurioituneita kerrokset. Tämän jälkeen palautettiin talteen otetut alkuperäiset pinnat ja rakenteet. Korjaukset suoritettiin tiiviissä yhteistyössä museoviraston ja Aalto-museon kanssa.

SIJAINTI
Jyväskylä

TILAAJA
Jyväskylän Tilapalvelu

ALOITUSVUOSI
2017

LAAJUUS
2775 brm²

SUUNNITTELIJAT
Jyrki Iso-Aho, Päivi Vaheri