Barnens och ungas kulturcentrum Orvokki

Till barnens och ungas kulturcentrum Orvokki tillhör tre under olika tidsperioder utförda skolbyggnader. Vanda lokalcentral beställde renoveringen och omvandlingsplaneringen av byggnaderna från vår byrå år 2018. I byggnaderna befinner sig Vanda konstskolas, samt musikhögskolans verksamheter.

De två äldsta skolbyggnaderna är skyddade. Den äldsta skolbyggnaden slutfördes 1926. Skolan är Vandas första stenskola och den första finskspråkiga skolan i området. År 1939 byggdes det en grundskola söder om den första byggnaden. Grundskolan utvidgades med en tilläggsdel år 1995. Även gårdsområdet som dessa tre byggnader bildar planeras i projektet.

Byggnaderna renoveras tekniskt och interiören omvandlas enligt konstskolningens behov. När det gäller huvudbyggnadens ventilation, fungerar projektet som föregångare i Vanda. Huvudbyggnadens ventilation utförs som bäst i ena delen maskinellt och i andra delen med hjälp av gravitation. I renoveringen ändras ventilationen. Källarens ventilation skall fungera maskinellt, medan de två övre våningarna får hybrid ventilation. Rutterna, rökkanalerna och hålen i yttre väggen, som behövts i gravitations ventilationen, används som en del av hybrid ventilationen.

Att placera rutter inför tekniken i byggnadernas struktur har varit en utmaning i alla tre byggnader. Rutterna planerades med hjälp av en informationsmodell. I början av projektet modellerade A-konsulterna alla byggnader med hjälp av punktmolnsuppgifter.

 

PLATS
Violvägen 15, 01300 Vanda

KUND
Vanda stat, lokalcentral

INLEDDES
2018

OMFATTNING
2785 brm²

PLANERARE
Jyrki Iso-Aho, Riitta Tuomisto, Minna Vuorenpää, Pasi Mänttäri, Heikki Torkkeli