Renovering av Mellersta Finlands museum

Mellersta Finlands museum, planerad av arkitekt Alvar Aalto, slutfördes 1960 i Ruusupuisto, Jyväskylä. Den vitt gipsade byggnaden representerar Alvar Aaltos vita period. Museet består av en L-formad byggnad på tre våningar. Utställningsutrymmen befinner sig i den större delen av byggnaden, medan arbetsutrymmen, caféet och föreläsningsutrymmet befinner sig i den mindre delen.

Den ursprungliga ingången som befinner sig i den nuvarande tredje våningen är intim. Ingången är placerad i byggnadens inre hörn, är detaljerad med skifferkakel och ekdörr, och öppnar sig till den gamla parkkorridoren.

Den 1990 slutförda utvidgningsdelen, planerad av Arkitektbyrån Alvar Aalto & Co., befinner sig på backen nedanför den gamla byggnaden. På grund av förändringen flyttade ingången ner till det gemensamma torget tillsammans med Alvar Aalto museet.

Utrymmen och funktionerna i byggnaden hölls så gott som oförändrade. De mest anmärkningsvärda utrymmen i byggnaden är den i översta våningen befinnande konsthallen med takfönster, föreläsningssalen med trätak likt Viborgs bibliotek, samt det välbevarade caféet. Den största förändringen är placeringen av utrymmen som kräver modern byggteknik i det underjordiska maskinrummet.

Från byggnadens struktur avlägsnades kontaminerade delar på grund av vattenskada. Efteråt återställdes de ursprungliga strukturerna och ytorna. Renoveringen utfördes i samarbete med museiverket och Aalto museet.

 

PLATS
Jyväskylä

KUND
Jyväskylä Tilapalvelu

INLEDDES
2017

OMFATTNING
2775 brm²

PLANERARE

Jyrki Iso-Aho, Päivi Vaheri