degero_ulko2

Degerö Lågstadieskola

Herttoniemen kartanopuiston eteläkärjessä sijaitsevalle ruotsinkieliselle ala-asteelle suunniteltiin lisärakennus. Kooltaan se on vanhaa, yli sata vuotta toiminutta puista koulurakennusta paljon suurempi – uudisrakennuksesta onkin tullut uusi päärakennus.

Tavoitteena oli luoda arkkitehtoninen kokonaisuus, joka tukee uuden ja vanhan osan yhteenkuuluvuutta. Tämä on ratkaistu pienimittakaavaisella yhteispihalla, joka toimii uudisrakennuksen tärkeimmän julkisen tilan, aulan ja sen yhteydessä sijaitsevan ruokasalin, jatkeena. Muita tärkeitä tavoitteita projektissa on ollut sisätilojen ja puistomaiseman vuorovaikutus, sekä kotiluokkien hyvä ja monipuolinen luonnonvalo.

Arkkitehtonisten keinojen valinnassa tärkeimpänä tavoitteena on ollut luonteva kokonaisuus, jossa uudisrakennus ei alistu vanhan koulurakennuksen tyyliin, mutta ei myöskään ”lyö laudalta” vähäeleistä naapuriaan.

Kadulta näkyvissä etelä- ja länsijulkisivuissa on pystysuuntainen rimalaudoitus, joka luo julkisivulle vaihtelevat varjoefektit. Pihan puolella on käytetty vaakasuuntaista, sileämpää paneelia, joka muistuttaa vanhan rakennuksen ulkovuorausta. Julkisivujen puuosat on maalattu paikalla öljymaalilla.

SIJAINTI
Linnanrakentajantie, Helsinki 

TILAAJA
Helsingin kaupungin opetusvirasto

ALOITUSVUOSI 
1999

VALMISTUMISVUOSI
2000

LAAJUUS
1430 brm2 

SUUNNITTELIJAT
Eric Adlercreutz, Jyrki Iso-Aho, Päivi Vaheri

degero_ulko3
degero_ulko5
degero_sisa1