Kulttuurikeskus Orvokki

Kulttuurikeskus Orvokkiin kuuluu kolme eri aikakausina rakennettua koulurakennuksesta. Vantaan tilakeskus tilasi rakennusten peruskorjauksen ja muutossuunnitelmat toimistoltamme vuonna 2018. Rakennuksissa toimivat Vantaan kuvataidekoulun ja musiikkiopisto.

Kaksi vanhinta koulurakennusta ovat kaavassa suojeltuja. Vanhin koulurakennus on valmistunut vuonna 1926. Koulu on Vantaan ensimmäinen kivikoulu ja ensimmäinen suomenkielinen koulu. Vuonna 1939 sen eteläpuolelle rakennettiin kansakoulu. Kansakoulua laajennettiin vuonna 1995 lisäosalla. Nämä kolme rakennusta muodostavat pihapiihin, jonka pihasuunnitelma kuului myös hankkeeseen.

Peruskorjauksessa rakennukset korjataan teknisesti sekä rakennuksiin tehdään tilamuutoksia taiteen opetustarpeiden mukaisesti. Päärakennuksen ilmanvaihtojärjestelmän osalta hanke toimii Vantaalla pioneerina. Päärakennuksen ilmanvaihto on tällä hetkellä osassa taloa järjestetty koneellisesti ja osassa painovoimaisesti. Peruskorjauksessa ilmanvaihto muutetaan niin, että kellariin tehdään koneellinen ilmanvaihto ja kahteen ylimpään kerrokseen hybridi-ilmanvaihto. Vanhoja painovoimaisen ilmanvaihdon reittejä, hormeja ja ulkoseinien reikiä, hyödynnetään osana hybridi-ilmanvaihtoa.

Kaikissa rakennuksissa tekniikan reittien sijoittaminen vanhoihin rakennuksiin on ollut haaste. Reittejä yhteen sovitettiin tietomallien avulla. Hankkeen aluksi A-konsultit mallinsivat kaikki rakennukset pistepilvidatan perusteella.

SIJAINTI
Orvokkitie 15, 01300 Vantaa

TILAAJA
Vantaan kaupunki, tilakeskus

ALOITUSVUOSI
2018

VALMISTUMISVUOSI
2021

LAAJUUS
2785 brm²

SUUNNITTELIJAT
Jyrki Iso-Aho, Riitta Tuomisto, Minna Vuorenpää, Pasi Mänttäri, Heikki Torkkeli