Kulturcentrum Orvokki

Till kulturcentrum Orvokki tillhör tre under olika tidsperioder utförda skolbyggnader. Vanda lokalcentral beställde renoveringen och omvandlingsplaneringen av byggnaderna från vår byrå år 2018. I byggnaderna befinner sig Vanda konstskolas, samt musikhögskolans verksamheter.

De två äldsta skolbyggnaderna är skyddade. Den äldsta skolbyggnaden slutfördes 1926. Skolan är Vandas första stenskola och den första finskspråkiga skolan i området. År 1939 byggdes det en grundskola söder om den första byggnaden. Grundskolan utvidgades med en tilläggsdel år 1995. Även gårdsområdet som dessa tre byggnader bildar planeras i projektet.

Byggnaderna renoveras tekniskt och interiören omvandlas enligt konstskolningens behov. När det gäller huvudbyggnadens ventilation, fungerar projektet som föregångare i Vanda. Huvudbyggnadens ventilation utförs som bäst i ena delen maskinellt och i andra delen med hjälp av gravitation. I renoveringen ändras ventilationen. Källarens ventilation skall fungera maskinellt, medan de två övre våningarna får hybrid ventilation. Rutterna, rökkanalerna och hålen i yttre väggen, som behövts i gravitations ventilationen, används som en del av hybrid ventilationen.

Att placera rutter inför tekniken i byggnadernas struktur har varit en utmaning i alla tre byggnader. Rutterna planerades med hjälp av en informationsmodell. I början av projektet modellerade A-konsulterna alla byggnader med hjälp av punktmolnsuppgifter.

 

PLATS
Violvägen 15, 01300 Vanda

KUND
Vanda stat, lokalcentral

INLEDDES
2018

FÄRDIGT
2021

OMFATTNING
2785 brm²

PLANERARE
Jyrki Iso-Aho, Riitta Tuomisto, Minna Vuorenpää, Pasi Mänttäri, Heikki Torkkeli