Mellungsbacka Centrum Utvecklingsplan

Helsingfors stads stadsplaneringsavdelning och Helsingfors stad ATT beställde en referensplan från vårt kontor för att basera utvecklingen av tunnelbanestationen Mellungsbacka. Senare blev HOK-Elanto och YIT en del av projektet.

Ett av målen med arbetet var att utveckla en särskiljande identitet för det fragmenterade och oförutsägbara Mellungsbacka tunnelbanestation. Planen består av block på båda sidorna av metrobanan och den framtida bussterminalen, som bildar en amfiteaterlik stor form, som uppdelas i två delar av metrobanan. Utkastet till förslag baserat på referensplanen godkändes av Stadsplaneringskommittén i december 2010.

Det operativa målet har varit så mångsidigt som möjligt: på bottenvåningen befinner sig affärs- och serviceutrymmen, på vilka ligger lägenheter och en avskild innergård.

I norra kvarteret, utöver de vanliga bostäderna, är servicelägenheterna och bottenvåningen planerade till HOK-Elantos butik. Det finns ett levande block i södra kvarteret, samt ett bibliotek och små köpcentra som är beroende av en butik som kan expandera. Det finns uppkopplad tillgång till norra kvartalet från de intilliggande lätta trafikkbroarna över västbanken. Båda kvarteren har också anslutits till bussterminalen. De parkeringsplatser som behövs för båda blocken, samt tunnelbanetrafiken finns i källarlagret.

PLATS
Helsingfors

KUND
Helsingin kaupungin KSV / ATT / HOK-Elanto / YIT

INLEDDES
2010

FÄRDIGT
2015

PLANERARE
Jyrki Iso-Aho, Teemu Taskinen, Matti Heikkinen